450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Bredevoort (Aalten)

Dicht bij de Duitse grens ligt de gemeente Aalten. Het gelijknamige dorp heeft een lange geschiedenis die al in de achtste eeuw begon met Karel de Grote’s onderwerping van Saksische stammen. De vestingstad Bredevoort ligt ook in deze gemeente. Deze stad was vroeger het bestuurscentrum voor dit deel van de Achterhoek. Tegenwoordig staat Bredevoort bekend als boekenstad en trekt het jaarlijks vele toeristen. De gemeente beschikt bovendien ook over enkele natuurgebieden, zoals de Slingeplas, het Kloosterbos en het Loohuisbos.

Contactpersoon

Corine Lankhof

bezoekadres

Markt 8, 7126 AZ Bredevoort

Postadres

Postbus 119, 7120 AC Aalten

TELEFOON

Alkmaar

Alkmaar staat wereldwijd bekend als “kaasstad”. In de periode april tot eind september is er wekelijks op het Waagplein een traditionele kaasmarkt te bezoeken. Het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan en er is te zien hoe kazen in Alkmaar al eeuwenlang op dezelfde manier verhandeld worden. Alkmaar ontleent zijn grote charme verder aan karakteristieke grachten en vele restaurantjes en cafeetjes. Een bezoek aan de hofjes, zoals het zestiende-eeuwse Hof van Sonoy aan de Veerstraat, kan niet ontbreken bij een bezoek aan de stad. Aan de voet van de Grote Kerk in het centrum bevindt zich Stedelijk Museum Alkmaar, een van de oudste musea van Nederland.

Contactpersoon

Karin Ossebaar

bezoekadres

Mallegatsplein 10, 1815 AG Alkmaar

Postadres

Postbus 53, 1800 BC Alkmaar

Website

TELEFOON

Bergen (N-H)

Tekst volgt

Contactpersoon

bezoekadres

Jan Ligthartstraat 4, 1817 MR Alkmaar

Postadres

Postbus 175, 1860 AD Bergen

E-mail

TELEFOON

Brielle

Brielle is een historische vestingstad met één van de best bewaarde vestingwerken van Nederland. De stad telt meer dan 400 monumenten en is bekend uit de geschiedenisboeken, want ‘op 1 April (1572) verloor Alva zijn Bri(e)l’. Binnen de vestingmuren bevinden zich de Sint-Catharijnekerk, waar Willem van Oranje in 1575 trouwde met Charlotte de Bourbon, en het interactieve museum van de Tachtigjarige Oorlog, gevestigd in het oude stadhuis. Elk plekje, elke gevel en elke steen draagt een eigen verhaal. Niet voor niets worden door de enthousiaste Brielse gidsengroep regelmatig stadswandelingen georganiseerd.

Contactpersoon

Jan (J.F.J.) Knol

bezoekadres

Slagveld 36, 3231 AP Brielle

Postadres

Postbus 101, 3230 AC Brielle

Website

TELEFOON

DELFT

Delft is de prinsenstad en de stad van Delfts Blauw. Willem van Oranje vond in 1572 onderdak in het voormalige Sint Agathaklooster, dat sindsdien het Prinsenhof wordt genoemd. Van hieruit leidde hij de Opstand tegen de Spanjaarden waarmee hij de basis legde van het Nederland van vandaag. Twaalf jaar later, op 10 juli 1584, werd hij in ditzelfde gebouw vermoord. De kogelgaten zijn nog steeds te zien in Museum Prinsenhof Delft. Ook leer je er meer over het leven van Willem van Oranje, zijn persoon, zijn familieleden, zijn gedachtegoed, en zijn impact op de loop van de geschiedenis.
Daarnaast worden de Oranjes traditiegetrouw bijgezet in het familiegraf in de Nieuwe Kerk. Het Delfts Blauw aardewerk is sinds het ontstaan in de VOC-tijd wereldberoemd. Delft is nog steeds dé plek waar je kunt zien en ervaren hoe Delfts Blauw op authentieke wijze wordt vervaardigd. Wandel door de historische binnenstad met haar grachten en mooie voorgevels. Bezoek de Nieuwe Kerk.

Contactpersoon

Gabrielle van der Voort

bezoekadres

Stationsplein 1, 2611 BV Delft

Postadres

Postbus 78, 2600 ME Delft

Website

TELEFOON

Doesburg

Doesburg is een prachtige Hanzestad aan de IJssel. Door haar strategische ligging had de vestingstad lange tijd een belangrijke economische en bestuurlijke functie. De Martinikerk met een toren van maar liefst 94 meter herinnert aan deze voorspoed. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde Doesburg in een slaperig provinciaal vestingstadje, waardoor vele monumenten onaangetast zijn gebleven. Bezoek de Martinikerk, Lalique Museum, Streekmuseum De Roode Toren en nog veel meer musea, galeries en andere bezienswaardigheden.

Contactpersoon

Dhr. M. Lenselink

bezoekadres

Philippus Gastelaarsstraat2, 6981 BH Doesburg

Postadres

Postbus 100, 6980 AC Doesburg

Website

TELEFOON

Dordrecht

Dordrecht is de oudste stad van Holland. Al voor 1220 ontving de Merwestad stadsrechten. In de periode die daarop volgde ontwikkelde Dordrecht tot een van de belangrijkste steden van Holland. Al in de veertiende eeuw beleefde de stad een gouden eeuw. Wandel een ‘Rondje Dordt’ en bekijk de binnenstadshavens, monumenten en historische plekjes. Fiets door de waterrijke omgeving naar de molens van Kinderdijk en Nationaal Park De Biesbosch. Bezoek de Grote Kerk, het Dordrechts Museum, Hof van Nederland en leer meer over de geschiedenis van deze historierijke stad.

Contactpersoon

Marianne Eekhout

bezoekadres

Spuiboulevard 300, 3311 GR Dordrecht

Postadres

Postbus 8, 3300 AA Dordrecht

TELEFOON

Edam-Volendam

De gemeente Edam-Volendam ligt aan het Markermeer, de voormalige Zuiderzee. Het bestaat uit de kernen Edam, Volendam en de landelijke Zeevangse dorpen.

Volendam is internationaal bekend door de visserij, haven en klederdracht en in Nederland door de muziek, de voetbal en het ondernemerschap. De Nieuwjaarsbrand in 2001 schokte heel Nederland. Volendam liet zien waar saamhorigheid en veerkracht toe kan leiden.

Stad Edam, bekend door haar Edammer kaas, heeft een rijk historisch centrum met als markante punten de Dam, de Kaasmarkt en de Grote Kerk (of Sint Nicolaaskerk). In die kerk vond in 1572 de overgang plaats van katholicisme naar protestantisme.

Edam verklaarde zich op 26 juli 1572 vrij. Het nam in 1573 actief deel aan de Slag om de Zuiderzee. Deze slag was bepalend tijdens de Nederlandse Opstand.

Contactpersoon

Wil Spanjer

bezoekadres

W. van der Knoopdreef 1, 1132 KN Volendam

Postadres

Postbus 180, 1130 AD Volendam

TELEFOON

ELBURG

Aan zowel het Veluwemeer als aan het Drontermeer ligt de gemeente Elburg. Kenmerkend voor de gelijknamige stad is de middeleeuwse vesting en haar volledig rechte stratenplan. In de stad bevinden zich een synagoge, de bottervloot en de Vischpoort. Op sommige plekken in de stad zijn voor oude huizen nog keitjesstoepjes te zien, die door Monumentenzorg worden beschermd. De ingelegde figuren bestaan uit zwarte en witte keitjes en verwijzen naar de functie van het gebouw. Breng ook een bezoek aan Museum Elburg voor nog meer verhalen over de geschiedenis van deze stad.

Contactpersoon

bezoekadres

Zuiderzeestraatweg Oost 19, 8081 LA Elburg

Postadres

Postbus 70, 8080 AB Elburg

Website

E-mail

TELEFOON

Enkhuizen

Enkhuizen is een historische VOC stad die de sfeer van de Gouden Eeuw ademt. De stad staat door haar geschiedenis als centrum van de haringvisserij bekend als ‘haringstad’. Het is een populaire stad voor toeristen door haar goed bewaarde historische binnenstad en de zeventiende-eeuwse vestingwallen. Wandel langs authentieke gebouwen zoals toegangspoort met klokkenspel de ‘Drommedaris’, de laatgotische Zuider- of Pancraskerk, de Wester- of Sint-Gommaruskerk en het stadhuis. Bezoek het Zuiderzeemuseum of Sprookjeswonderland.

Contactpersoon

Marijke Leek

bezoekadres

Hoogstraat 11, 1601 KT Enkhuizen

Postadres

Postbus 20, 1610 AA Bovenkarspel

TELEFOON

Naarden (Gooise Meren)

Het grondgebied van de gemeente Gooise Meren ligt aan het gebied dat vroeger de Zuiderzee heette, maar wat sinds 1932 het IJsselmeer is. Zoals de naam van de gemeente al zegt, is Gooise Meren een waterrijk gebied, waar onder andere watersporters veel gebruik van maken. De beroemde stervormige vesting van Naarden is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en biedt onderdak aan het Nederlandse Vestingmuseum. In het museum is te zien hoe een vesting eruit zag wanneer deze in gebruik was.

Contactpersoon

Jenneke van Diest

bezoekadres

Brinklaan 35, 1404 EP Bussum

Postadres

Postbus 6000, 1400 HA Bussum

Website

TELEFOON

Gorinchem

Gorinchem is dé vestingstad van Nederland. Gorinchem was een belangrijke vesting in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En de grootste die nog helemaal intact is. De vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren; uniek in Nederland! Wandel over de wallen om de stad. Bekijk de oude Dalempoort en kijk uit over de rivieren. Struin door de vesting en langs de Lingehaven, bezoek het Gorcums Museum, de Grote Toren en het Hendrick Hamelmuseum.

Contactpersoon

Lisette Colijn 

bezoekadres

Stadhuisplein 1, 4205 AZ Gorinchem

Postadres

Postbus 108, 4200 AC Gorinchem

TELEFOON

Gouda

Gouda is wereldberoemd om haar kaas, siroopwafels, pijpen en aardewerk. Gelegen aan de rivieren Hollandse IJssel en Gouwe groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot het een belangrijke handelsstad. Wandel langs door de historische binnenstad met authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, grachten en vele hofjes. Bezoek het Oude Stadhuys uit 1438 op de Markt, Museum Gouda en de Sint-Janskerk met haar beroemde Goudse glazen.

Contactpersoon

bezoekadres

Burgemeester Jamesplein 1, 2803 PG Gouda

Postadres

Postbus 1086, 2800 BB Gouda

Website

E-mail

TELEFOON

Haarlem

Haarlem is één van de parels van Noord-Holland. De Spaarnestad ontwikkelde zich vanaf 1245 als textielstad en schilderstad tot één van de meest belangrijke steden van Holland. Tijdens de Tachtigjarige oorlog verzette Haarlem zich hevig tegen de hertog van Alva. Vervolgens trokken veel Vlamingen naar de stad, waarvan de invloeden ook nu nog zichtbaar zijn. Al in de Gouden Eeuw was Haarlem een geliefde woon- en verblijfplaats voor de rijken een machtigen. Wandel door de historische binnenstad of door stadsbos de Haarlemmerhout. Verwonder je over de schatten van de wetenschap in Teylers Museum, ga terug naar de Gouden of omring je met hedendaagse kunst in het Frans Halsmuseum. Leer de geschiedenis van de Spaarnestad kennen in Museum Haarlem.

Contactpersoon

Natasja Slewe

bezoekadres

Grote Markt 2, 2011RD Haarlem

Postadres

Postbus 511, 2003 PB Haarlem

Website

TELEFOON

Harderwijk

Harderwijk is een prachtige, historische Hanzestad met de Veluwe als voortuin en het water als achtertuin. De Gelderse stad kreeg in 1231 als eerste stad van de Veluwe stadsrechten van graaf Otto II van Gelre en Zutphen. Al vanaf 1252 sloot het zich aan bij de Duitse Hanzesteden. Wandel langs de middeleeuwse ommuring met de markante Vischpoort, bewonder de unieke 16e eeuwse gewelfschilderingen in de Grote Kerk en bezoek het voormalige Stadhuis aan de Markt dat in 1837 volledig in neoclassicistische stijl is herbouwd. In Stadsmuseum Harderwijk beleef je het roemrijke verleden van de stad aan de hand van de interactieve vaste presentatie van de stadsgeschiedenis: Pension Harderwijk | kamers vol verhalen! 

Contactpersoon

Guido van Beusekom

bezoekadres

Havendam 56, 3841 AA Harderwijk

Postadres

Postbus 149, 3840 AC Harderwijk

TELEFOON

Hoorn

Hoorn ademt de welvaart uit de zeventiende en achttiende eeuw. De stad ontwikkelde zich vanaf de veertiende eeuw tot handelsplaats aan de Zuiderzee. In 1356 ontving Hoorn stadsrechten. Na 1572 werd de stad een bestuurlijk en economisch centrum van de regio boven het IJ. Door de bloei van de handel en de Verenigde Oost-Indische Compagnie groeide Hoorn uit tot een rijke stad. Slenter langs de havens en fraaie panden uit de Gouden Eeuw, zoals de Bossuhuizen. Bezoek de St. Anthonis- of Oosterkerk, Museumhuis Bonck en de Boterhal. Wandel in het Westfries Museum virtueel door zeventiende-eeuws Hoorn.

Contactpersoon

Michiel H. Bartels

bezoekadres

Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn

Postadres

Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Website

TELEFOON

Leiden

Leiden is een groot openluchtmuseum. De sleutelstad ontwikkelde zich vanaf de middeleeuwen tot één van de belangrijkste Hollandse steden. In 1575 kreeg Leiden van Willem van Oranje haar universiteit, de oudste van Nederland, cadeau. In de zeventiende eeuw bloeide de handel en werd in 1659 het herkenbare centrum met haar singelpatroon voltooid. Wandel door 800 jaar zichtbare geschiedenis met een burcht, grachten, stadspoorten, bruggen, een sterrenwacht, Hortus Botanicus, wevershuisjes en hofjes. Bezoek de vele landelijke musea zoals Naturalis, Museum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden en Museum Boerhaave. Leer de geschiedenis van de stad kennen in Museum De Lakenhal.

Contactpersoon

Michael Juffermans

bezoekadres

Bargelaan 190, 2333 CW Leiden

Postadres

Postbus 9100, 2300 PC Leiden

TELEFOON

Medemblik

In Medemblik lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Tijdens de Gouden Eeuw was deze havenstad van onmisbaar belang voor de handel. Tegenwoordig kun je je hier nog steeds vergapen aan prachtige pakhuizen, schilderachtige straatjes en prominente poorten. Welkom aan de Westfriese kust: de Goudkust. Wandel langs het voormalig stadhuis, ontworpen door de architect A.J. Kropholler, Korenmolen De Herder, het Kloosterhuis en Hof van Medemblick uit 1728. Bezoek kasteel Radboud, de Bonifaciuskerk en voormalig stoomgemaal De Vier Noorder Koggen.

Contactpersoon

Maartje Kok

bezoekadres

Dick Ketlaan 21, 1687 CD Wognum

Postadres

Postbus 45, 1687 ZG Wognum

TELEFOON

Montferland

Montferland is één van de mooiste gemeenten van Nederland. De plaatsen Didam en ‘s-Heerenberg zijn de levendige centra van de gemeente, maar ook de kleine pittoreske dorpjes zijn zeker een bezoek waard. De gemeente Montferland telt vele historische gebouwen. Bezoek het monumentale Raethuys uit 1351, de Onze Lievevrouwekerk van Didam en kasteel Huis Bergh, één van de grootste kastelen van Nederland. De ligging aan de Duitse grens maakt deze gemeente eveneens uniek; in een mum van tijd is de Duitse grens overgestoken.

Contactpersoon

bezoekadres

Bergvredestraat 10, 6942 GK Didam

Postadres

Postbus 47, 6940 BA Didam

E-mail

TELEFOON

Oegstgeest

Tekst volgt.

Contactpersoon

bezoekadres

Rhijngeesterstraatweg 13, 2342 AN Oegstgeest

Postadres

Postbus 1270, 2340 BG Oegstgeest

E-mail

TELEFOON

Oldenzaal

Oldenzaal is een levendige, bruisende stad en een feest om naar toe te gaan. Een eeuwenoude stad bekend om haar bourgondische sfeer. Oldenzaal doet als één van de gemeenten boven de grote rivieren mee aan carnaval als Boeskoolstad. Dit is de Twentse benaming voor witte kool; een groente die Oldenzaal vroeger in grote getalen verbouwde. Wandel door het karakteristieke stadscentrum. Bezoek de St. Plechelmusbasiliek, Museum het Palthe Huis en Het Hulsbeek. De stad heet niet voor niets de Glimlach van Twente.

Contactpersoon

Carmen Steghuis

bezoekadres

Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal

Postadres

Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

TELEFOON

Oost Gelre

Tekst volgt.

Contactpersoon

Peter Ballast

bezoekadres

Varsseveldseweg 2, 7131 BJ Lichtenvoorde

Postadres

Postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde

TELEFOON

Oudewater

Oudewater is de oudste stad in het Groene Hart sinds 1256. De economie bloeide door de productie van touw voor onder ander de Verenigde Oostindische Compagnie. Inwoners van Oudewater heten ‘geelbuiken’, naar het gele plantensap dat werd gebruikt voor het kleuren van het touw. Met meer dan 300 historische panden heeft Oudewater de hoogste monumentendichtheid van Nederland. De stad is gelegen in een prachtig groene landschappelijke omgeving. Internationaal staat Oudewater bekend om de sfeervolle en monumentale binnenstad met o.a. de Heksenwaag en het Touwmuseum.

Contactpersoon

bezoekadres

Waardsedijk 219, 3421 NE Oudewater

Postadres

Postbus 100, 3430 DC Oudewater

TELEFOON

Schouwen-Duiveland

Tekst volgt.

Contactpersoon

Nannie Dorst

bezoekadres

Laan van St. Hilaire 2, 4301 SH Zierikzee

Postadres

Postbus 5555, 4300 JA Zierikzee

Steenwijkerland

Steenwijk is een stad van contrasten. Knusse winkelstraten lopen langs monumenten die een verleden vol verlies en geweld herdenken. Wandel over de stadswal die een belangrijke rol speelde tijdens de verdediging van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De kogels zijn nog te vinden in het Stadsmuseum. Contrastrijk is ook de omgeving van Vestingstad Steenwijk: van een Limburgs aandoend heuvellandschap tot de magische meren en moerassen van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Steenwijk is ook de stad van de kunst en de architectuur. Ontdek bijvoorbeeld het werk van de in Steenwijk geboren beeldhouwer Hildo Krop in de prachtige Jugendstil-villa Rams Woerthe, net buiten de binnenstad. Deze ‘Nederlandse Downton Abbey’ werd eind 19e eeuw gebouwd voor de steenrijke familie Tromp Meesters, fungeerde jarenlang als stadhuis van Steenwijk en is in 2016 overgedragen aan vereniging Hendrick de Keyser die het pand in oorspronkelijke staat heeft teruggebracht.

Contactpersoon

Marloes van Schooten

bezoekadres

Vendelweg 1, 8331 XE Steenwijk

Postadres

Postbus 162, 8330 AD Steenwijk

Veere

Tekst volgt.

Contactpersoon

Jeroen Burgs

bezoekadres

Traverse 1, Domburg

Postadres

Postbus 1000, 4357 ZV Domburg

Website

TELEFOON

Vlissingen

Het maritieme karakter van Vlissingen zie je overal in terug. Je komt hiernaartoe als je graag de zilte zeelucht inademt en zeevaartverhalen verslindt. Het is namelijk de geboorteplaats van Michiel de Ruyter. Dankzij de centrale ligging dient de havenstad niet alleen als ingang tot Europa, maar je kan je ook ter plekke internationaal laten verrassen. Ga voor een bourgondisch diner in de multiculturele binnenstad of bewonder vanaf de 2 kilometer lange boulevard de gigantische zeevaartschepen die de hele wereld over gaan. Waai daarna even lekker uit op het strand of ga voor een frisse duik.

Als echte cultuursnuiver kan je de monumentale pleintjes en gewaagde, moderne architectuur ontdekken. Of bezoek één van de bijzondere attracties en bezienswaardigheden om je trip onvergetelijk te maken. Zo kan je de overblijfselen van de Gevangentoren en het Keizersbolwerk bekijken. Of het MuZEEum bezoeken en daarna naar de Oranjemolen wandelen. Hier kwamen in 1944, op Uncle Beach, de geallieerden aan land tijdens de Slag om de Schelde. En mocht je onderweg ergens verdwalen, Vlissingers zijn gastvrij en steken graag hun handen uit de mouwen om je op weg te helpen. Vlissingen maakt van je bezoek een belevenis!

Contactpersoon

Gerard de Rijke

bezoekadres

Paul Krugerstraat 1, 4382 MA Vlissingen

Postadres

Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen

TELEFOON

Contactpersoon

Marinca Dinkla

bezoekadres

Pierebaan 3, 1141 GV Monnickendam

Postadres

Postbus 1000, 1140 BA Monnickendam

TELEFOON

0229-658585

Winterswijk

Tekst volgt.

Contactpersoon

bezoekadres

Stationsstraat 25, 7101GH Winterswijk

Postadres

Postbus 101, 7100 AC Winterswijk

E-mail

TELEFOON

0229-658585

Zutphen

Zutphen is een sfeervolle Hanzestad met een lange geschiedenis. De stad aan de IJssel groeide rond 1300 uit van een Germaanse nederzetting tot een invloedrijk machtscentrum en welvarende handelsstad en werd bekend als ‘Zutphania Turrita’ torenstad. Ruim zes honderd jaar later sieren de Wijnhuistoren, Kruittoren, Drogenaptoren, Bourgonjetoren, de vele waltorens, Berkelpoort en natuurlijk de vele kerktorens het Zutphens straatbeeld nog steeds. Wandel langs historische panden, hofjes waarin de tijd heeft stilgestaan, unieke boetieks en speciaalzaken. Bezoek de Musea Zutphen of de Walburgiskerk, neus lekker rond in de winkelstraten en geniet op een van de gezellige terrassen van een welverdiend hapje en drankje.

Contactpersoon

Dhr. H. Haafkens

bezoekadres

’s Gravenhof 2, 7201 DN Zutphen

Postadres

Postbus 41, 7200 AA Zutphen

Website

TELEFOON