450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Naam gemeente

Aalten

Dicht bij de Duitse grens ligt de gemeente Aalten. Het gelijknamige dorp heeft een lange geschiedenis die al in de achtste eeuw begon met Karel de Grote’s onderwerping van Saksische stammen. De vestingstad Bredevoort ligt ook in deze gemeente. Deze stad was vroeger het bestuurscentrum voor dit deel van de Achterhoek. Tegenwoordig staat Bredevoort bekend als boekenstad en trekt het jaarlijks vele toeristen. De gemeente beschikt bovendien ook over enkele natuurgebieden, zoals de Slingeplas, het Kloosterbos en het Loohuisbos.

Contactpersoon

Corine Lankhof

bezoekadres

Markt 8, 7126 AZ Bredevoort

Postadres

Postbus 119, 7120 AC Aalten

Website

https://www.bredevoort.nu

E-mail

Bredevoort1572@gmail.com

TELEFOON

06 201 207 67

Alkmaar

Alkmaar staat wereldwijd bekend als “kaasstad”. In de periode april tot eind september is er wekelijks op het Waagplein een traditionele kaasmarkt te bezoeken. Het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan en er is te zien hoe kazen in Alkmaar al eeuwenlang op dezelfde manier verhandeld worden. Alkmaar ontleent zijn grote charme verder aan karakteristieke grachten en vele restaurantjes en cafeetjes. Een bezoek aan de hofjes, zoals het zestiende-eeuwse Hof van Sonoy aan de Veerstraat, kan niet ontbreken bij een bezoek aan de stad. Aan de voet van de Grote Kerk in het centrum bevindt zich Stedelijk Museum Alkmaar, een van de oudste musea van Nederland.

Contactpersoon

Karin Ossebaar

bezoekadres

Mallegatsplein 10, 1815 AG Alkmaar

Postadres

Postbus 53, 1800 BC Alkmaar

Website

https://www.alkmaar.nl

E-mail

1572@alkmaar.nl

TELEFOON

14 072

Amsterdam

Tekst volgt.

Contactpersoon

Bert de Vries

bezoekadres

Amstel 1, 1011 PN Amsterdam

Postadres

Postbus 51140, 1007 EC Amsterdam

Website

https://www.amsterdam.nl

E-mail

TELEFOON

14 020

Antwerpen

Tekst volgt.

Contactpersoon

bezoekadres

Postadres

Lange Gasthuisstraat 21, 2000 Antwerpen, België

Website

https://www.antwerpen.be

E-mail

TELEFOON

Bergen (N-H)

Aan de Noord-Hollandse Noordzeekust ligt de gemeente Bergen. De gemeente Bergen is in 2001 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Bergen, Egmond en Schoorl. Elke kern heeft zijn eigen unieke karakter behouden. In Bergen vinden we kunst en cultuur, in de Schoorlse bossen en duinen natuurschoon en in de Egmonden heel veel cultuurhistorie (maritiem, religie en middeleeuwen).

In Egmond ligt de bakermat van het graafschap Holland. In Egmond stonden de oudste Abdij en het grootste en mooiste kasteel van Holland . Na de verwoestingen in 1573 werd in 1933 – 1935 de Abdij herbouwd. Van het kasteel zijn de fundamenten en slotgracht nog aanwezig en te bezoeken. Op het kasteel woonde de familie Egmont met als bekendste leden Graaf Lamoraal (in 1568 op last van Alva onthoofd) en Anna van Egmont – gravin van Buren, de eerste vrouw van Willem van Oranje.

De gemeente Bergen heeft prachtige stranden en vele musea. Zo kan men in Bergen museum Kranenburgh (kunsten) bezoeken en in Egmond aan den Hoef het Huys Egmont waar de middeleeuwse geschiedenis van de Egmonden wordt belicht. Natuurlijk ook hier aandacht voor 1572, de Tachtigjarige oorlog en de rol van de gemeente Bergen daarin.

Contactpersoon

Martijn Mulder

bezoekadres

Jan Ligthartstraat 4, 1817 MR Alkmaar

Postadres

Postbus 175, 1860 AD Bergen

Website

https://www.bergen-nh.nl

E-mail

huysegmont@gmail.com

TELEFOON

06 – 5168 9620

Berkelland

Op de grens met Overijssel en Duitsland ligt het Achterhoekse Berkelland. Een fusiegemeente waar de rivier de Berkel als blauwe slagader doorheen stroomt in de richting van Zutphen, waar ze in de IJssel mondt. Het grootste deel van het gebied Berkelland behoorde tot het einde van de 18de eeuw bij de Heerlijkheid Borculo. Dit gebied besloeg grotendeels de huidige gemeente Berkelland (Borculo, Eibergen en Neede, zonder Ruurlo) en een deel van de huidige gemeente Oost Gelre (Lichtenvoorde). Vanuit ’t Hof te Borculo werd de heerlijkheid bestuurt vanaf de 13de eeuw bestuurt.

Contactpersoon

Roy (R.J.) Oostendorp

bezoekadres

Marktstraat 1, 7271 AX Borculo

Postadres

Postbus 200, 7270 HA Borculo

Website

https://www.gemeenteberkelland.nl

E-mail

r.oostendorp@gemeenteberkelland.nl

TELEFOON

0545-250250

Bloemendaal

Tekst volgt.

Contactpersoon

Lokke Stevens

bezoekadres

Bloemendaalseweg 158, 2051 GJ Overveen

Postadres

Postbus 201, 2050 AE Overveen

Website

https://www.bloemendaal.nl

E-mail

TELEFOON

14 023

Breda

Tekst volgt

Contactpersoon

bezoekadres

Claudius Prinsenlaan 10, 4811 DJ Breda

Postadres

Postbus 90156, 4800 RH Breda

Website

E-mail

contact@breda.nl

TELEFOON

14 076
MEER GEMEENTEN