450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Tentoonstelling

1572: De opstand van Willem IV van den Bergh

1572: De opstand van Willem IV van den Bergh. Zijn rol in de Tachtigjarige Oorlog opnieuw belicht

Dit jaar herdenken we de ‘geboorte van Nederland’. Het ontstaan van de Republiek der Verenigde Nederlanden, onze bevrijding van de Spanjaarden, 450 jaar geleden. Deze vrijheid werd bevochten in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). Deze oorlog had een belangrijke impact op Huis Bergh in ’s-Heerenberg en op graaf Willem IV van den Bergh in het bijzonder.

Vanaf 9 september wordt in de tentoonstelling 1572: De opstand van Willem IV van den Bergh, zijn rol in de Tachtigjarige Oorlog opnieuw belicht op Kasteel Huis Bergh de belangrijke rol van graaf Willem IV bij de geboorte van Nederland opnieuw verteld.

Graaf Willem IV van den Bergh (1536 – 1586) speelde aanvankelijk een hoofdrol in deze strijd. Zo maakte hij deel uit van het Verbond van Edelen en Steden dat uit onvrede over het beleid in opstand kwam tegen Filips II, koning van Spanje en heer der Nederlanden.

Willem trok eveneens zij aan zij met Willem van Oranje (1533-1584), de broer van zijn vrouw Maria van Nassau (1539-1599), ten strijde tegen de Spaanse troepen. Onder zijn leiding werden in 1572 onder andere de steden Doesburg, Zutphen, Bredevoort, Doetinchem, Harderwijk, Elburg, Groenlo Oldenzaal, Kampen en Zwolle veroverd.

Uiteindelijk liep het allemaal niet goed af voor Willem. Hij moest in ballingschap leven en het echtpaar is nooit meer teruggekeerd naar Huis Bergh. In de geschiedschrijving komt graaf Willem IV van den Bergh er onterecht meestal niet goed vanaf. Hoog tijd dus voor een tentoonstelling met het échte verhaal over Willem.

Beschikbaar vanaf: 9 september

Ontwikkeld door: Huis Bergh

Plaats: s-Heerenberg (Gld)

Gemeente: Montferland