450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Theater en muziek

Geuzenliederen

Camerata Trajectina – Geuzenliederen

Hhet gerenommeerde gezelschap Camerata Trajectina staat samen met literair historicus René van Stipriaan op de planken met het programma Geuzenliederen. De geuzenliederen klonken in de strijd om de vrijheid rond 1572, de geboorte van Nederland, 450 jaar geleden. Vandaag levensecht gezongen en verteld door Camerata Trajectina en René van Stipriaan.

Muziek was in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijk wapen in de strijd. Het politieke lied gold als een indringend medium, als een nuttig instrument bij het beïnvloeden van de publieke mening. Er zijn uiteraard liedjes tegen de Spanjaarden en de katholieken, maar ook tegen de geuzen. En de diverse protestante richtingen mochten elkaar graag door middel van een lied verketteren.

Het meest bekend zijn de geuzenliederen die in eerste instantie op losse vellen werden gedrukt en vervolgens in verschillende bundels tussen 1573 en 1687 zijn uitgegeven. Het beroemdste geuzenlied is het Wilhelmus. Van dit lied werd gezegd dat het meer waard was dan 10.000 soldaten, want als de manschappen het hoorden, werd hun bloed “gaende”. De geuzenliederen wisten een gevoel van nationale eenheid op te roepen en voedden de behoefte aan onafhankelijkheid.

Camerata Trajectina is een gerenommeerd en ervaren gezelschap met altijd weer nieuwe interessante projecten en samenwerkingen. Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina de Nederlandse geschiedenis tot leven.

Wanneer treden ze op?

Datum: zaterdag 03 september 2022
Tijd: 20:00 – 21:30
Website/kaarten: https://www.goederedeconcerten.nl/evenementen/camerata-trajectina-geuzenliederen/
Locatie: Goede Rede Concerten, Kerkgracht 60, 1354 AM Almere Haven
Organisator: Goede Rede Concerten
E-mail: info@goederedeconcerten.nl
Telefoon: 06 – 801 40 467

Foto Camerata Trajectina (copyright: Green Room Creatives)

Ontwikkeld door: Camerata Trajectina en René van Stipriaan

Plaats: Landelijk