In de regio Achterhoek gaat de landelijke tentoonstelling over 1572 aangevuld worden met een regionaal deel én met een interactief deel waarbij archeologische objecten uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog te zien zijn. Denk daarbij aan resten van de beeldenstorm, sporen en vondsten van belegeringen, resten van verdedigingswerken, Spaanse en Staatse munten en een verborgen muntschat. Daarmee maakt archeologie deze periode letterlijk tastbaar. De inwoners en bezoekers van de Achterhoek kunnen hierdoor kennis maken met de Achterhoekse archeologie in relatie tot de Tachtigjarige Oorlog, ook wel de Geboorte van Nederland genoemd. Die ‘geboorte’ was voor de Achterhoek een zeer zware bevalling.
De regioarcheologen van de Omgevingsdienst Achterhoek en de gemeente Zutphen hebben, samen met het bedrijf Tijdlab, hiervoor het volgende ontwikkeld:
Touchscreen met 3D animaties
Hierop zijn per gemeente 3D scans van drie objecten en een 3D model (zoals een klooster of kasteel) te zien die een relatie hebben met de Tachtigjarige Oorlog. Hierbij wordt ook het achterliggende verhaal bij de objecten en modellen verteld over de lange periode van strijd en ellende. De 3D animaties zijn te zien via een projectwebsite die langer in gebruik zal blijven en door iedereen te benaderen zullen zijn.
Kwartet
Een kwartet met drie objecten en een afbeelding (historische prent) per gemeente, met een QR code naar de projectwebsite voor meer informatie. Per gemeente is een plaatselijk kwartet van het kwartetspel verkrijgbaar. Het kwartet is bij elkaar te sparen door alle gemeenten te bezoeken of door te ruilen. Het kwartet gaat ook als geheel verkocht worden, bijvoorbeeld in museumwinkels en bij de VVV.
Vitrines
Een aantal vitrines met archeologische vondsten uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog in de betreffende gemeente wordt bij de tentoonstelling geplaatst.
Activiteiten en archeohotspot
Per gemeente zullen archeologie-activiteiten georganiseerd worden tijdens de tentoonstelling, in samenwerking met de archeohotspot van Erve Eme in Zutphen. Mogelijkheden zijn lezingen, workshops, een publieksonderzoek of een kinderprogramma.
De eerste publiekstrekker was de druk bezochte presentatie van de muntschat van Bronkhorst op 14 maart 2022 in de kapel van Bronkhorst. De schatvondst, verstopt tijdens een Spaanse aanval op het stadje in 1624, is nu permanent in het Stedelijk Museum in Zutphen te zien.