450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Tentoonstelling

De Delftse Blik

In 2021 lanceerde Museum Prinsenhof Delft het vierjarige participatieproject De Delftse Blik. Met dit project zoekt het museum naar nieuwe verbindingen met de stad en haar inwoners door de collectie, de geschiedenis van Willem van Oranje en Delft te koppelen aan hedendaagse thema’s, zoals vrouwen, veiligheid en vrijheid. Vanuit deze thema’s worden er samen met maatschappelijke spelers in de stad én andere Delftenaren nieuwe en meerstemmige programma’s en activiteiten gemaakt die van waarde zijn voor onze stadsgenoten.

In het eerste themajaar kwamen nieuwe vrouwelijke perspectieven aan bod in ‘Historische Vrouwen’. In 2022 staat het thema ‘Veiligheid’ centraal. Precies 450 jaar geleden vluchtte Willem van Oranje naar Delft, op zoek naar een veilige thuishaven. Wat betekent veiligheid voor Nieuwe Delftenaren (waaronder vluchtelingen en migranten), nazaten van kolonialisme in het Caribisch gebied, Delftse studenten en jongeren van sociaal-culturele instelling CANIDREAM?
Met deze communities gaan we in gesprek, waarbij we luisteren naar hun persoonlijke ervaringen, meningen en verhalen. Ieder jaar krijgt een beeldend kunstenaar de opdracht een werk te maken dat aansluit bij het thema. Dit jaar maakte beeldend kunstenaar Hozan Zangana een serie kunstwerken in de Waalse kerk en op verschillende locaties in de stad die te maken hebben met veiligheid en geïnspireerd zijn door de verhalen van de deelnemers. Zo krijgt ook het Delft van nu een plek in het historische museum.

Buitententoonstelling
Dit jaar treedt het museum letterlijk buiten de muren van het Prinsenhof met een buitententoonstelling op de Oude Delft. Museum Prinsenhof Delft stelt de verschillende deelnemende gemeenschappen de vraag: Wat betekent veiligheid voor jou? Hierbij komen bijzondere verhalen aan het licht. Naar aanleiding van die verhalen heeft elke groep een object uit het museum gekozen, dat hun blik op veiligheid het beste verbeeldt. Deze selectie verhalen en objecten is nu te zien op de Oude Delft.

Take-overs
Elke community neemt de Van der Mandelezaal van het museum over voor een avond vol gezelligheid, nieuwe ontmoetingen en activiteiten naar eigen keuze!

Kijk op de website voor meer informatie: https://dedelftseblik.nl/

Beschikbaar vanaf: vanaf 2021, ieder jaar een nieuw thema

Verkrijgbaar via: KLIK HIER

Ontwikkeld door: Museum Prinsenhof Delft

Plaats: Delft (ZH)

Gemeente: Delft