450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Tentoonstelling

Dutch Mechanisms van Folkert de Jong

Van 9 juni tot 6 september 2023 vindt in de Grote Kerk Alkmaar de derde editie van Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk plaats. Voor deze zomertentoonstelling wordt ieder jaar een kunstenaar uitgenodigd om nieuw werk te maken, geïnspireerd door of reflecterend op het erfgoed en de geschiedenis van de kerk. Voor deze derde editie heeft de Grote Kerk Alkmaar kunstenaar Folkert de Jong uitgenodigd.

Al decennialang wordt het verhaal verteld over opstandige stedelingen, kokend teer en afdruipende Spanjaarden. Bij Alkmaar begon de Victorie. Maar is het wel zo gegaan?

In de negentiende-eeuw werd dit overwinningsverhaal gevoed door het nationalisme dat in die eeuw hoogtij vierde. Net als andere – uit deze periode stammende geschiedschrijving – wordt het Alkmaars Ontzet de afgelopen jaren onderworpen aan nieuw historisch onderzoek en de perspectieven beginnen te verschuiven. Begint het verhaal over Alkmaar Ontzet te wankelen?

Folkert de Jong

Alkmaar Ontzet is een verhaal waar de in Alkmaar geboren en in Egmond aan Zee getogen Folkert de Jong sterke associaties bij heeft. Deze gebeurtenis vormt dan ook het vertrekpunt voor de tentoonstelling Dutch Mechanisms. Beeldengroepen van a-typische materialen – zoals styrofoam, polyurethaanschuim en epoxy – zullen deze zomer verrijzen in de Grote Kerk Alkmaar. Met het project wil Folkert de Jong de grote verschuivingen van de geschiedenis onderzoeken. Dutch Mechanisms gaat over de kneedbaarheid van de Nederlandse geschiedenis.

Beschikbaar vanaf: 3 juni 2023 t/m 6 september 2023

Verkrijgbaar via: KLIK HIER

Ontwikkeld door: Grote Kerk Alkmaar

Plaats: Alkmaar (NH)

Gemeente: Alkmaar