450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Tentoonstelling

Hoge Luchten, schatten uit het Rijks

Schilders hebben het unieke Nederlandse landschap door de eeuwen heen op vele manieren vastgelegd. De woeste gronden, het overal aanwezige water en de steden met hun burgers, die in vrijheid konden wonen, werken, denken en geloven.

Hoge Luchten toont een oogstrelende selectie van 39 schilderijen uit het Rijksmuseum rond het thema ‘vrijheid’, aangevuld met werken uit de eigen collectie van Museum het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Stadsgezichten met burgers en stedelingen onder hoge luchten vertellen een uniek verhaal over de identiteit van Nederland als vrijheidslievend land. Om vrij te kunnen denken en voelen is lucht en ruimte nodig, openheid en tolerantie.

Bij de reizende tentoonstelling hoort het project ‘Stadslucht maakt vrij’ door Martin & Inge Riebeek. Zij tonen videoportretten van stadsbewoners, die antwoord geven op de vraag: wat betekent vrijheid voor jou? Het levert spontane en indringende portretten op die samen het beeld van Bergen op Zoom dichterbij brengen.

Hoge Luchten is het derde deel van een reeks reizende tentoonstellingen met schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Na Lage Landen, Koele Wateren en Hoge Luchten, sluit de reeks af met Hete Vuren.

 

Afbeelding: De Duitse troepen leveren hun commandant uit aan de Staatse troepen bij de Bospoort, 1577. Ets door Frans Hogenberg, circa 1584. Collectie West-Brabants Archief.

Beschikbaar vanaf: 3 april 2022

Verkrijgbaar via: KLIK HIER

Ontwikkeld door: Markiezenhof

Plaats: -