450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Tentoonstelling

Kruiden en specerijen

Van Cruydeboeck tot Kookboek. Kruiden en specerijen

De geur van kruiden en specerijen komt je al tegemoet als je via de ingang het interactieve museum Sow to Grow binnenloopt. Het is meteen duidelijk dat je momenteel een tentoonstelling over kruiden en specerijen kunt bewonderen.

Het museum haakt hierbij aan op de 450 jarige herdenking en festiviteiten ter gelegenheid van de bevrijding van de Spanjaarden in 1572. Specerijen waren in die tijd erg duur en alleen rijke Nederlanders gebruikten ze. Na de oprichting van de VOC in 1602, worden specerijen fors goedkoper en erg populair, waardoor het gebruik veranderde van medicinale toepassing naar smaakmakers.

De tentoonstelling laat je niet alleen kruiden en specerijen zien en ruiken, maar toont ook de toepassingen in het dagelijks gebruik. Speciale aandacht is er voor de art Rembert Dodoens, vooral bekend geworden onder zijn Latijnse naam Rembertus Dodonaeus (1517-1585). In 1554 komt een boek van hem uit waarin hij 1340 kruiden beschrijft, waarvan 600 niet eerder benoemde. Voorbeelden van kruiden kun je zien in de bakken op het voorplein en in de kloostertuin naast het museum.

Sow to Grow | Westerstraat 111 | 1601 AD Enkhuizen,

Van Cruydeboeck tot Kookboek | 17 mei 2022 t/m 28 augustus 2022

Geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00

Houders van de Museumkaart hebben vrije toegang.

www.sowtogrow.nl | info@sowtogrow.nl

Voor kinderen zijn er actieve belevingen in de laboratoriumzaal en de zaad klaarmakerij.

Op zaterdag 28 mei, 25 juni en 23 juli zijn er op het voorplein proeverijen met smaakvolle vers ontkiemende zaden, ook wel cressen genoemd.

Museum Sow to Grow is gevestigd in het Oude Weeshuis, een prachtig monumentaal pand in de Westerstraat van Enkhuizen. Gratis toegang met Museumkaart.

.

Beschikbaar vanaf: 11 mei t/m 28 augustus

Ontwikkeld door: Museum Sow to Grow. A plant Science Experience

Plaats: Enkhuizen (NH)

Gemeente: Enkhuizen