450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Tentoonstelling

Het Huis Oranje-Nassau in Brielle en op Voorne-Putten

De tentoonstelling zal bestaan uit geschilderde, getekende en gedrukte portretten, al of niet ten voeten uit, van de stadhouders/prinsen van Oranje, koningen en hun echtgenotes die Brielle en/of Voorne en (het huidige) Putten hebben bezocht of zijn gepasseerd op weg naar Hellevoetsluis. De primaire bronnen over hun verblijf bevinden zich in het Streekarchief Voorne-Putten in Brielle en in het Nationaal Archief in Den Haag. In de tentoonstelling zal bijzondere aandacht zijn voor Maria de Medici die samen met Amalia van Solms in 1638 korte tijd in Heenvliet heeft doorgebracht.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met de portretten van de Oranjes die in Brielle en op Voorne en Putten zijn geweest en een overzicht van de plaatsen waar zij zijn geweest. Die plaatsen worden tevens aangeboden via een Oranjeroute, een wandel- en fietsroute. Voor de scholen wordt een educatief programma ontwikkeld. Voor het brede publiek worden lezingen gegeven, een film vertoond en het theatergezelschap Stadsavonturen biedt een nieuwe storytrail. De “etiketten” cq “de mores” vormen de basis voor een speciaal interactief onderdeel bij de tentoonstelling.

 

Medio juni t/m eind augustus 2022

Afbeelding: Daniel van den Queborn (toegeschreven aan), Portret van Willem van Oranje, 1599 (Collectie Haags Historisch Museum).

 

Beschikbaar vanaf: 12 juni 2022 - 28 augustus 2022

Verkrijgbaar via: KLIK HIER

Ontwikkeld door: Historisch Museum Den Briel

Contactpersoon: Marijke Holtrop

Plaats: Brielle (ZH)

Gemeente: Voorne aan Zee