450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

1572-product

De tranen van Adelbert

‘De tranen van Adelbert’ gelanceerd
Jaarlijks wordt in Alkmaar op 8 oktober de bevrijding van de Spaanse overheersers gevierd. Alkmaar was de eerste stad die een belegering van de Spanjaarden wist te doorstaan, vandaar ook de spreuk “Bij Alkmaar begint de victorie”. Omdat deze gebeurtenis in het jaar 1573 plaats vond, wordt dit jaar op grootse wijze het 450-jarige jubileum gevierd.

Verwoesting van de abdij
Wat echter bijna niemand weet, is dat de overwinning op de Spanjaarden plaats heeft kunnen vinden dankzij de verwoesting van de Abdij van Egmond. Om de stad Alkmaar te verstevigen en om robuuste verdedigingswerken op te zetten, hebben de Geuzen onder leiding van Diederik van Sonoy, gouverneur van het Noorderkwartier, in de periode vanaf 24 mei 1573 zoveel mogelijk materialen uit de Abdij meegenomen en daar, naast de versterking van de stadswallen, bijvoorbeeld de Kennemer stadspoort mee gebouwd.

Bierketels
Daarnaast gaat het verhaal dat de geuzen ook onder meer de bierketels uit de Abdij hebben meegenomen en deze hebben omgesmolten tot kogels om daarmee de vijand te verjagen. Ook wilde men voorkomen dat de Abdij een uitvalsbasis voor de Spanjaarden zou worden. Uiteindelijk is de Abdij op 7 juni 1573, na alle sloopwerkzaamheden, in een ruïne veranderd.

“Alkmaar juicht, Egmond schreit”
In samenwerking met de Abdij van Egmond, hebben wij besloten aandacht aan deze gebeurtenissen te schenken en met een speciaal, eenmalig jubileumbier te komen ter herinnering aan de stelselmatige en geplande verwoesting van de Abdij van Egmond in 1573. Op vrijdagmiddag 2 juni lanceerden wij daarom het bier “De Tranen van Adelbert”, met als ondertitel “Alkmaar juicht, Egmond schreit”.

Lancering
Na een welkom door ceremoniemeester Leo Fijen volgde de prachtige toespraak van abt Thijs Ketelaars. Daarna was het woord aan burgemeester Lars Voskuil van Bergen, die sprak over deze bewogen en bijzondere geschiedenis en het belang deze te gedenken. Aansluitend sprak burgemeester Anja Schouten van Alkmaar, met een gevoel van deemoed, mooie woorden richting de burgemeester van Bergen en overhandigde zij bij wijze van een “zoenoffer” een Alkmaars Goud kaas.

Vervolgens schonk oud-abt Gerard Mathijsen, zoon van een bierbrouwer, het eerste biertje in voor de twee burgemeesters. Hij bedacht overigens de titel van het bier “De Tranen van Adelbert”, een zwaar blond bier van 7% alcohol met een lichtzoete “verzoenende” afdronk.

Verkoop
Dit bier is door Brouwerij Egmond gebrouwen in een éénmalige oplage van 2500 flessen van 75 cl. met een toepasselijk etiket en wordt voor de symbolische prijs van € 15,73 per twee flessen te koop aangeboden. Dit verwijzend naar het jaartal van de verwoesting van de abdij. Deze flessen zijn te bestellen via info@brouwerijegmond.nl

Beschikbaar vanaf: juni 2023

Ontwikkeld door: Brouwerij Egmond

Plaats: Bergen (NH)