450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Tentoonstelling

Vrijheid in schoolplaten: Het Nationaal Onderwijsmuseum herdenkt ‘De geboorte van Nederland’

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Eerste Vrije  Statenvergadering plaatsvond, een historisch moment dat de geboorte van het moderne Nederland markeert. In verschillende Nederlandse culturele instellingen wordt deze bijzondere gebeurtenis herdacht ,waarbij de thema’s ‘vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid’ centraal staan.

Schoolplaten

Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht herdenkt deze thema’s aan de hand van enkele bijzondere, bekende en minder bekende schoolplaten. Rond deze schoolplaten zal in het museum een kleine tijdelijke tentoonstelling worden ingericht. Ook zullen de originele olieverfschilderijen en aquarellen uit de Noordhoff-collectie te zien zijn.

Door-fluistergedichten

Bezoekers van deze tentoonstelling in ons museum worden uitgenodigd om over elk van de vier thema’s één regel te schrijven. Uiteindelijk resulteert dat in vier thematische ‘door-fluistergedichten’ die door lokale kunstenaars uitgewerkt worden tot verhalen, gedichten, ‘spoken word’ of beeldend werk. Deze uitingen zullen tijdens een feestweekend in juli door de kunstenaars worden gepresenteerd.

Map met art-prints

In de museumshop is binnenkort een speciaal voor dit herdenkingsjaar uitgebrachte map verkrijgbaar met daarin art-prints van de mooiste schoolplaten over de thema’s ‘vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid’. Een boekje met de achtergrondverhalen bij deze schoolplaten geschreven door dr. Jacques Dane, hoofd Collectie Onderzoek en Collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum, completeert het geheel.

Beschikbaar vanaf: 12 mei 2022

Verkrijgbaar via: KLIK HIER

Ontwikkeld door: Nationaal Onderwijsmuseum

Plaats: Dordrecht (ZH)

Gemeente: Dordrecht