450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Wandel- en fietsroute

Geuzen en martelaren - etappe 2

Op 1 april 1572 geeft de inname van Den Briel een boost aan de Opstand. Willem van Oranje krijgt voet aan de grond in Holland. Zijn opstand tegen het beleid van de landsheer, koning Filips II van Spanje, breidt zich uit. Veel Hollandse steden durven zich nu aan te sluiten of worden door de Watergeuzen overrompeld. De Geuzen zijn omstreden. Ze plunderen en nemen het niet zo nauw met de godsdienstvrijheid die Willem van Oranje voorstaat. Terwijl protestanten meer rechten krijgen, moeten katholieken steeds meer op hun tellen passen. Een van de meest tragische voorbeelden is dat van de 19 martelaren van Gorcum. Deze katholieke geestelijken worden in Gorcum gevangengenomen, in Dordrecht tentoongesteld en op 9 juli 1572 in Den Briel opgeknoopt.

De Geuzen en Martelarenroute vertelt u het verhaal over de roemruchte jaren vanaf 1572 in de regio Brielle / Dordrecht / Gorinchem. U fietst langs historische plekken die de triomftocht van de Watergeuzen en de ondergang van de martelaren markeren. Daarbij krijgt u inzicht in de vorming van de identiteit van Nederland aan de hand van thema’s die ook vandaag de dag nog relevant zijn: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid.

De tocht bestaat uit drie dagtochten van 50 – 70  km op Voorne-Putten, in de Hoeksche Waard en tussen Gorcum en Dordrecht. De tochten zijn los van elkaar te fietsen en staan op zichzelf, maar samen vertellen ze één verhaal.

Ervaren fietsers kunnen de routes met elkaar verbinden en zo van Brielle naar Gorcum fietsen of andersom.

Etappe 1: Brielle

Etappe 2: Dordrecht

Etappe 3: Gorinchem

 

Beschikbaar vanaf: februari 2022

Ontwikkeld door: Historisch Museum Den Briel, Dordrechts Museum, Gorcums Museum

Plaats: Dordrecht (ZH)

Gemeente: Dordrecht