450 jaar op zoek naar

VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID VERBONDENHEID VERSCHEIDENHEID

450 jaar op zoek naar

VRIJHEID
VERDRAAGZAAMHEID
VERBONDENHEID
VERSCHEIDENHEID

Onderwijs

Het mysterie van 1572

Wie lost het mysterie op? Weet jij wie je bent, wie een ander is en hoe je je tot die ander verhoudt? Weet jij wie wij zijn en hoe Nederland is ontstaan? Vanaf 2022 komt er een onderwijsprogramma over de geboortejaren van Nederland die zich kenmerkten door o.a. verschillen in religie, politieke voorkeur, geografie en economie. Ondanks deze verschillen vonden Nederlanders elkaar in vrijheid, verscheidenheid verdraagzaamheid en verbondenheid. Deze vier thema’s maken heftige discussies los en zijn zowel toen als nu zeer actueel. Laten we leren van toen.

Het is een duurzaam lessenpakket over geschiedenis, burgerschap en erfgoed. In het project staan de vier waarden vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid centraal. Zowel in 1572 als in 2022 waren en zijn deze thema’s belangrijk en actueel.

Het onderwijsprogramma “Het mysterie van 1572” wordt gratis aangeboden aan alle basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland. De materialen komen onder andere beschikbaar via deze website en ons Youtube kanaal. Het programma is in te zetten op alle niveaus. Het bestaat uit een stripboek en een lessenserie. De docent kan kiezen welke variant van het programma wordt gebruikt in zijn/haar lessen.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Marianne Eekhout (mfd.eekhout@dordrecht.nl)

Trefwoorden: wereldoriëntatie, geschiedenis, burgerschap, Nederland, verdraagzaam, verbonden, vrij zijn, diversiteit.

In Edam/Volendam doen SG de Triade en het Don Bosco College mee. Maggy van Pooij is docente geschiedenis op de Triade: “Het past helemaal in mijn lessen. Je kunt niet vaak genoeg met leerlingen nagaan wat vrijheid toen en nu betekent. Of met elkaar bespreken wat respectvol omgaan met elkaar inhoudt. Onverdraagzaamheid is van alle tijden.” In een persoonlijke ‘Convenant van de Hoop’ geven leerlingen aan waarvan ze dromen of wat hen beangstigt. De samenvatting hiervan wordt overhandigd aan jonge lokale politici en gaat mee naar de Geboorte van Nederland Jongerentop op 18 juni 2022  in Dordrecht.

Beschikbaar vanaf: september 2022

Ontwikkeld door: Vereniging van docenten in geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN) en het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten (SW 1572)

Plaats: Landelijk