Willem van Oranje is een brievenschrijver. Hij zoekt steun, onderhandelt, geeft orders. Hij pleit voor vrijheid en verdraagzaamheid. En hij probeert met zijn brieven voor- en tegenstanders te overtuigen dat hij het goede doet voor inwoners van de Nederlanden. Soms gaat dat goed, soms zijn de gevolgen niet te overzien.
In Willem van Oranje in brieven kijken we mee over Oranjes schouder. Aan de hand van veertig brieven volgen we hem in 1572, een keerpunt in de Nederlandse geschiedenis. Op 1 april in dat jaar nemen de Watergeuzen bij toeval Den Briel. Terwijl in het westen en noorden steeds meer steden en gewesten zich (noodgedwongen) aansluiten bij zijn opstand, proberen Oranjes legers steun af te dwingen in het oosten en zuiden.
De strijd die in april 1572 met verrassend succes begint, lijkt aan het einde van het jaar vrijwel hopeloos. De brieven, ingeleid door experts, laten zien hoe Oranje probeert Nederlanders voor zich te winnen en misstanden aan de kaak te stellen. De weg naar vrijheid en verdraagzaamheid blijkt weerbarstiger dan de prins had gehoopt.
Onder redactie van: Marianne Eekhout, Ineke Huysman, Henk van Nierop, Judith Pollmann en Johan Visser
Met bijdragen van: René van Stipriaan, Anton van der Lem, Anne Doedens, Alastair Duke, Mark Raat, Paul H.A.M. Abels, Erik Swart, Peter Blom, Femke Deen, Peter van Druenen, Hans de Graaf, Jasper van der Steen, Arjan Nobel, Jonas van Tol, Geert H. Janssen, Bram Caers, Violet Soen, Yves Junot, Guido Marnef, Marjolein ’t Hart, Adri van Vliet, Hans Smit, Erika Kuijpers, Joke Spaans, Carolina Lenarduzzi en Raymond Fagel.